null

Vodič za njegu suhe, masne i mješovite kože

Različiti tipovi kože mogu imati vlastite izazove, stoga pravilna njega kože započinje prepoznavanjem određenog tipa kože. U nastavku je kratak vodič za suhu, masnu ili mješovitu kožu tako da možete pronaći rutinu za njegu kože koja najbolje odgovara Vašim potrebama.

A_Guide_to_Dry,_Oily_and_Combination_Skin-1

Slijedite ovih 5 koraka za poboljšanju rutinu njege kože

1. Suha koža

KAKO IZGLEDA: Osobe sa suhom kožom  imaju gotovo nevidljive pore i ten koji može biti bez sjaja i grube teksture. Također možete imati crvenkaste mrlje na koži i sklonost pojavljivanju linija i bora.

KAKO JE NJEGOVATI: Ako imate suhu kožu, očistite je dvaput na dan nježnim čistačem poput Cetaphil losiona za čišćenje. Izbjegavajte duge i prevruće kupke jer one mogu još više isušiti kožu.

Hidracija odmah nakon čišćenja pomoći će umiriti kožu i umanjiti vidljivost bora. Obvezno koristite hidracijsku kremu dok je koža još vlažna jer će to pomoći zadržati vlagu. Budući da je Vaša koža tip kojem najviše nedostaje vlage, slobodno nanesite hidracijsku kremu nekoliko puta na dan.

Idealna hidracijska krema za suhu kožu  treba sadržavati sastojke poput glicerina ili hijaluronske kiseline, koji pomažu koži da zadrži vlagu. Zapamtite da je suhoj koži eksfolijacija dovoljna jednom tjedno i pazite da koristite nježni piling  koji neće narušiti funkciju kožne barijere.

A_Guide_to_Dry,_Oily_and_Combination_Skin-2
2.Masna koža

KAKO IZGLEDA: Masna koža ima proširene pore i prekomjerni sjaj. To može biti uzorkovano pojačanim lučenjem sebuma (tvari koja podmazuje kožu i pruža joj vodootpornost).

KAKO JE NJEGOVATI: Ako imate masnu kožu , možda ćete doći u iskušenje da češće čistite lice kako biste uklonili višak masnoće i nečistoća. Međutim, važno je ograničiti čišćenje na najviše dvaput na dan. Prečesto čišćenje zapravo može dovesti do još veće proizvodnje sebuma. Trebali biste isprobati pjenu za čišćenje kao što je Cetaphil PRO SpotControl pjena za čišćenje koja je posebno formulirana za masnu kožu.

Eksfolijacija uklanja mrtve stanice kože, što kožu čini ujednačenijom i, dugoročno gledajući, može čak potaknuti povećanu proizvodnju kolagena. Osobe s masnom kožom mogu imati koristi od češće eksfolijacije (jedanput na dan pod uvjetom da koristite nježni piling.

Nanesite laganu hidracijsku kremu jedanput na dan te odaberite onu koja je namijenjena masnoj koži. Najbolja hidracijska krema za ovaj tip kože je ona koja je lagane teksture, lako se upija, smanjuje lučenje sebuma i prekomjerni sjaj kao što je Cetaphil PRO SpotControl matirajuća hidratantna krema SPF 30 . Prilikom odabira bilo kojeg proizvoda za njegu masne kože svakako odaberite onaj koji je označen kao nekomedogen, što znači da neće začepiti pore.

Osim hidracijske kreme redovito koristite zaštitu od sunca  tijekom cijele godine jer to pomaže spriječiti oštećenja uzrokovana UV zrakama.

3.Mješovita koža

KAKO IZGLEDA: Ako imate mješovitu kožu, velika je vjerojatnost da su jedni dijelovi kože suhi, a drugi masni. Primjerice, možda su čelo, nos ili brada (područje poznato kao T-zona) masni, ali su obrazi suhi. Zbog toga može biti nejasno koje proizvode koristiti kako biste dobili najbolje rezultate u njezi osjetljive kože

KAKO JE NJEGOVATI: Najbolje rutina uključuje uporabu nježnog čistača kao što je Cetaphil losion za čišćenje  i hidracijske kreme s hidracijskim sredstvima bez ulja kao što su hijaluronska kiselina i glicerin. Različiti dijelovi Vašeg lica možda će trebati nešto drukčiju njegu (npr. češću hidraciju na suhim područjima, uporabu laganih hidracijskih krema na masnim područjima), stoga je najbolje promatrati kako Vaša koža reagira i pridržavati se rutine koja Vam najbolje odgovara.https://www.webmd.com/beauty/whats-your-skin-typehttps://www.aad.org/public/skin-hair-nails/anti-aging-skin-care/selecting-anti-aging-productshttps://www.aad.org/public/skin-hair-nails/anti-aging-skin-care/selecting-anti-aging-products 


4  https://www.aad.org/media/news-releases/saving-face-101-how-to-customize-your-skin-care-routine-with-your-skin-typehttps://www.aad.org/media/news-releases/--small-changes-in-skin-care-routine-can-significantly-improve-skin-affected-by-acne-and-rosacea 


https://www.aad.org/media/news-releases/evaluate-before-you-exfoliatehttps://www.webmd.com/beauty/whats-your-skin-typehttps://www.webmd.com/beauty/whats-your-skin-type