null

Koža bebe sklona ekcemu

Koža bebe sklona ekcemu ili atopijski dermatitis čest je problem koji pogađa otprilike 1 od 10 beba. Simptomi su suhe, ljuskave, crvene mrlje na tjemenu i licu bebe (osobito na obrazima), koje se mogu proširiti na ruke i noge i koje se obično pojavljuju kad beba navrši 2 ili 3 mjeseca. No nemojte se uznemiriti – čak i ako mislite da Vaše dijete ima kožu sklonu ekcemima, stanje je izlječivo i mnoge ga bebe jednostavno prerastu.

Understanding_Baby_Eczema-1
1. Što kod beba uzrokuje kožu sklonu ekcemu?

Najprije se osvrnimo na to zašto bebe imaju kožu sklonu ekcemu. Nekada su ljudi mislili da se bebe rađaju s potpuno razvijenom kožom, no pokazalo se da je to razmišljanje pogrešno. Sada znamo da je koža beba tanja od kože odraslih osoba, s kožnom barijerom koja se još uvijek razvija i ima tendenciju da gubi vodu brže od kože odraslih osoba.

Sve to zajedno čini kožu beba osjetljivijom na suhoću i bakterije, što onda dovodi do stanja poput kože sklone ekcemu. Također je utvrđeno da može postojati nasljedna komponenta; ako mama i tata imaju kožu sklonu ekcemu, vjerojatnije je da će i beba imati kožu sklonu ekcemu.

Understanding_Baby_Eczema-2
2. Kako se brinuti o koži bebe koja je sklona ekcemu?

U nastavku je nekoliko savjeta koji će pomoći Vašoj bebi da prebrodi ovo vrlo uobičajeno, no još uvijek neugodno stanje kože:

Koristite hidracijsku kremu za bebe

Nakon kupanja nanesite nježnu, nenadražujuću hidracijsku kremu za bebe s koloidnom zobenom kašom. To pomaže poboljšati funkciju kožne barijere i zadržati vlagu u bebinoj koži. Preporučujemo umirujući hidracijski losion kao što je Cetaphil PRO Restoraderm hidratantni losion.

 

Ugodno odjenite bebu

Birajte široku odjeću od pamuka kako biste spriječili da se bebina koža previše trlja o odjeću i da postane nadražena. Pri pranju svakako koristite blagu kupku bez dodatka mirisa. 

 

Ublažite svrbež 

Koža bebe sklona ekcemu može jako svrbjeti, pa čak i ometati bebin san. Vaša beba može češati suhe mrlje, što će pogoršati osip ili čak dovesti do infekcije. Zato je jako važno pokušati ublažiti svrbež korištenjem nježnog hidracijskog losiona sa sastojcima koji ublažavaju svrbež. Također, pripazite da spriječite štetno češanje podrezivanjem bebinih noktiju i korištenjem rukavica.

 

Provjerite sastojke

Iako su biljni proizvodi postali popularni čak i u njezi beba, određeni sastojci koji su prisutni u tim čistačima i losionima mogu biti nadražujući. Umjesto njih odaberite proizvode koji su posebno osmišljeni za osjetljivu bebinu kožu kao što je Cetaphil Restoraderm Body Wash

 

Priuštite svojoj bebi kratke kupke

Priuštite svojoj bebi kratke, 10-minutne kupke s mlakom vodom – ciljajte na 38 °C – koristeći nježne čistače posebno osmišljene za nježnu bebinu kožu. Kad je kupka gotova, posušite kožu čistim ručnikom i ne zaboravite koristiti hidracijski losion za bebe ili ulje za bebe kako biste omogućili zadržavanje vlage.

 

Provjerite grijanje i vlažnost zraka

Vrućina može biti okidač i može uzrokovati reakciju na bebinoj koži sklonoj ekcemu ili atopijskom dermatitisu. Pobrinite se da Vaša beba nije pokrivena s previše prekrivala i da je temperatura u njezinoj sobi ugodna. Idealno je oko 18 °C. Neki roditelji također se odlučuju za ovlaživač zraka u bebinoj sobi kako bi unijeli dodatnu vlažnost zraka i hidrirali suhu kožu.

 

Obratite se liječniku 

Ako se simptomi pogoršaju, a posebno ako se na bebinom osipu pojave mjehurići i žućkasta kora, možda je vrijeme da nazovete liječnika. Koža bebe sklona ekcemu ponekad može dovesti do infekcije, što može zahtijevati davanje antibiotika.

Upamtite da je kod beba koža sklona ekcemu, iako može biti uznemirujuće vidjeti je na svom dojenčetu, vrlo česta i jedno je od najčešće liječenih kožnih oboljenja kod beba. Pomoću navedenih savjeta pomoći ćete svojoj bebi da se osjeća ugodnije.

1 http://pediatrics.aappublications.org/content/134/6/e1735


2 Bieber T. Ann Dermatol 2010;22(2):125–137


3 https://www.aad.org/public/diseases/eczema/atopic-dermatitis


4 Telofski LS, et al. Dermatol Res Pract 2012;2012:198789; Walters RM, et al. Skin Pharmacol Physiol 2016; 29:111–118 


5 Stamatas GN, et al. Int J Cosmet Sci 2011; 33:17–24


6 https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-eczema-questions-answers


7 Simpson EL, et al. J Allergy Clin Immunol 2014;134(4):818–823; Lee HJ & Lee SH. Allergy Asthma Immunol Res 2014;6(4):276–287; Sawatzky S, et al. Skin Pharmacol Physiol 2016;29:148–156. 


8 https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/features/soothe-baby-eczema


9 https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-eczema-questions-answers 


10 https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/features/soothe-baby-eczema

 

11 https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20044438?pg=2 


12 https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/features/soothe-baby-eczema 


13 https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/reducing-risk-cot-death.aspx 


14 https://www.thespruce.com/benefits-of-a-nursery-humidifier-2504885


15 https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-eczema-questions-answers