null

5 najčešćih uzroka suhe kože

Za razliku od onoga što mnogi od nas vjeruju, nije sva suha koža nezdrava. Suha koža tip je kože koji zahtijeva dodatnu njegu i hidraciju, no ona je još uvijek zdrava koža. Međutim, ako je Vaša koža pretjerano suha, možda imate podležeću bolest. Stoga se postavlja pitanje što točno uzrokuje suhu kožu?

Dealing_with_5_Common_Causes_of_Dry_Skin-1
1. Starenje

Kako starimo, naša koža postaje tanja i suša zbog hormonalnih promjena. Budući da ne možemo vratiti kazaljke na satu naše kože, hidracija ujutro i navečer najbolji je način na koji možemo pomoći koži. Isprobajte hidracijsku kremu s hijaluronskom kiselinom , tvari koju tijelo prirodno proizvodi i koja veže vodu za kožu. Kako starimo, naše se prirodne razine hijaluronske kiseline smanjuju, pa je dobra ideja u svoju rutinu njege kože uključiti hidracijsku kremu s hijaluronskom kiselinom. Isprobajte Cetaphil Daily Moisturizer s hijaluronskom kiselinom Kad hidrirate lice, ne zaboravite na vrat. Iako Vam za to područje ne treba poseban proizvod (hidracijska krema za lice trebala bi imati isti učinak), važno je da vrat održavate hidriranim kako biste spriječili linije i bore koje su vidljivije na suhoj koži koja stari.

Dealing_with_5_Common_Causes_of_Dry_Skin-2
2. Vrijeme i klima

Ako živite u području suhe klime, to bi moglo negativno utjecati na razine vlage u koži. Da biste olakšali to stanje, nosite lagane, prirodne tkanine i razmislite o uporabi ovlaživača zraka u spavaćoj sobi ili drugim prostorima u domu u kojima provodite puno vremena. To će povećati vlažnost zraka i pomoći umiriti suhu kožu. Isto tako, ako ste često izloženi hladnom i vjetrovitom vremenu, Vaša bi koža mogla biti oštećena. Svakako koristite hidracijsku kremu za suhu kožu svaki dan i nemojte se zaustaviti samo na licu nego hidrirajte i tijelo.

 

3. Plivanje

Preplivati 500 metara prije doručka možda može učiniti čuda za Vaš kardiovaskularni sustav, no sva ta voda mogla bi isušiti Vašu kožu. To je zato što se voda u bazenu tretira klorom, što može uzrokovati isušivanje kože. Uvijek isperite i nanesite hidracijsku kremu nakon izlaska iz bazena. Masti i kreme  sa sastojcima kao što je ulje avokada izvrsni su za omekšavanje kože.

4. Posao

Zbog određenih zanimanja možete biti izloženi tvarima ili ona uključuju fizičke zadatke koji mogu jako isušiti kožu. Ako ste, primjerice, medicinska sestra, frizer ili se bavite nekim drugim poslom na kojem je Vaša koža izložena (najvjerojatnije Vaše ruke) potencijalno nadražujućim kemikalijama, možete imati rizik od razvoja profesionalnog iritativnog kontaktnog dermatitisa (PIKD), uobičajenog tipa ekcema ruku. Simptomi uključuju jako suhu i ispucalu kožu. Bolje je spriječiti nego liječiti, a pojedine mjere opreza razlikovat će se ovisno o poslu. No, općenito, rukavice i zaštitna odjeća dobra su ideja, a isto tako i korištenje posebno formuliranog nježnog čistača  prilikom pranja ruku i nanošenje hidracijske kreme nekoliko puta na dan.

Dealing_with_5_Common_Causes_of_Dry_Skin-3
5. Podležeća kožna bolest

Pretjerano suha koža također može biti znak podležeće bolesti kože kao što je psorijaza (u kojoj stanice kože prebrzo rastu) ili ekcem (osim PIKD-a, ekcem može imati mnogo oblika i može imati različite uzroke, uključujući alergijske reakcije ili kontakt s nadražujućim tvarima). Ako mislite da imate kožnu bolest, savjetujte se s dermatologom i držate se propisanog liječenja.


https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/skin-care-during-menopausehttps://www.livestrong.com/article/57045-benefits-hyaluronic-acid-skin/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614059/https://www.omicsonline.org/open-access/prevention-of-occupational-contact-dermatitis-2165-7556-1000165.php?aid=735505. https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/psoriasis